Accidentul de la Centrala Nuclearo-Electrica FUKUSHIMA DAI-ICHI la nivelul maxim (7) pe scala INES

  In ziua de marti 12 aprilie 2011, Agentia Internationala pentru Energia Atomica din Viena confirma primirea din partea autoritatilor japoneze a propunerii de a clasifica provizoriu  accidentul de la Centrala Nuclearo-Electrica FUKUSHIMA DAI-ICHI la nivelul maxim (7) pe scala INES, reprezentand ACCIDENT MAJOR.
            La luarea acestei decizii s-a avut in vedere cantitatea totala echivalenta in Iod-131 emisa in atmosfera de catre reactoarele 1 , 2 si 3 ,  luate impreuna , si care este egala cu aproximativ 10 % din cea emisa la accidentul nuclear de la Cernobal ( acum 25 de ani si singurul accident nuclear care a mai fost clasat la nivel 7 ).
           Totodata, se scot in evidenta deosebirile esentiale dintre cele doua accidente, cele mai importante fiind :
            -  la Fukushima, nu a avut loc practic nici o explozie nucleara propriuzisa (s-au produs numai niste explozii de hidrogen) ;
            -  nu au fost victime , nici in randul personalului centralei si nici al populatiei ;
            -  emisiile radioactive in atmosfera au fost "umede" si s-au produs numai la nivelul solului, ceea ce face ca impactul radiologic la mare distanta (cum ar fi, deasupra Europei) sa ramana in continuare nesemnificativ.
    Autoritatile japoneze anunta ca nivelul provizoriu 3 stabilit pentru reactorul 4 la data de 18 martie 2011 ramane valabil.